06-10-2020

UT spin-off Solmates rond High Tech Fund succesvol af

“Als startend bedrijf heb je zeer weinig financieringsopties. High Tech Fund was in het begin onze enige optie. Banken hebben geen product voor dat risicoprofiel en investeerders vinden het op dat moment nog een te groot risico.”

UT spin-off Solmates rond High Tech Fund succesvol af

Solmates is een UT spin-off uit de vakgroep van Dave Blank en Guus Rijnders. Binnen deze vakgroep werd veel werd gewerkt met de pulsed laser deposition techniek. Tijdens het werken met de techniek zag Solmates dat er een goede markt was voor productie klanten. Het bedrijf kreeg een TOP-regeling om de eerste stappen te zetten, maar wilden al snel meer: een eigen machine bouwen met geld vanuit het High Tech Fund.

In 2011 was UT spin-off Solmates de eerste partij die gebruik maakten van het High Tech Fund (HTF)*. Nu, bijna negen jaar later heeft Solmates het traject succesvol afgerond. Hoe heeft het fonds Solmates geholpen en waar staat het bedrijf nu?

In contact met High Tech Fund

“We wilden onze klanten bedienen met een beter product, en dat konden we alleen door zelf een machine te bouwen. Om dit te realiseren hadden we geld nodig,” vertelt Arjen Janssens, co-founder en CEO van Solmates. “Toen we in 2010 in de High Tech Factory zaten werden we actief benaderd met de mogelijkheden van het fonds. Al snel waren we enthousiast om deze lening aan te gaan.”

Spannend traject voor een nieuwe machine

Janssens vond de aanvraagprocedure van het fonds best spannend: “Er was een externe commissie en we moesten goed onderbouwen hoe we het geld konden terugbetalen.” Solmates kreeg het vertrouwen en binnen drie maanden werd de toekenning toegediend. “Het gehele traject was professioneel en beloftes werden achteraf waargemaakt, daarom vond ik het een goede procedure,” vertelt Janssens.

Met High Tech Fund kon Solmates een compleet nieuwe machine bouwen dat wafers voor geavanceerde chips produceert. “Dat we een eigen machine konden bouwen was uniek. Hiermee konden we niet alleen de techniek testen, maar ook demo’s tonen aan onze klanten,” legt Janssens uit.

Geen alternatief

Andere opties om als jong tech-bedrijf een machine te bouwen die had Solmates niet. “Als startend bedrijf heb je zeer weinig financieringsopties. High Tech Fund was in het begin onze enige optie. Banken hebben geen product voor dat risicoprofiel en investeerders vinden het op dat moment nog een te groot risico.” legt Janssens uit. Toen de lening binnen was hielp dit om investeerders aan te trekken. Arjen: “Voor de investeerder was het een extra zekerheid dat het goed zat met ons bedrijf.”

Leasecontract houdt je scherp

“High Tech Fund is een leasecontract, wat betekent dat je het geleende geld terug moet betalen. Als bedrijf heb je liever een subsidie aangezien dat minder geld kost, maar een lening houdt je wel scherp,” licht Arjen toe. De looptijd van zeven jaar vond Solmates wel lang. Inmiddels heeft High Tech Fund ook kortere looptijden.

Toekomst van Solmates

“Het gehele ecosysteem van de Universiteit Twente is voor ons ontzettend belangrijk. Zo maken we maken gebruik van het nanolab, en komt er veel aanwas van de universiteit,” vertelt Janssens. “Inmiddels hebben we 35 medewerkers, en willen blijven groeien om de klanten nog beter te bedienen.

Solmates is nog op zoek naar nieuwe talenten, bekijk hun vacatures

 

*High Tech Fund is een non profit organisatie die ernaar streeft  in deze risicovolle fase wel te financieren. Wij beogen hiermee productie door en groei van high tech bedrijven, onder andere in micro- en nanotechnologie, te bevorderen en een opstap te zijn naar (grote) vervolginvesteringen door marktpartijen.

Contact

 

 

Privacy Statement
Cookiebeleid
Algemene voorwaarden

Privacy & Terms

  • Universiteit Twente
  • Hengelosestraat 500
  • The Gallery, Novel-T office
  • T: +31 (0)53 483 6800
  • info@medtechfund.nl